Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně mateřské dovolené MD. Mám nárok na peněžité dávky v mateřství PPM. zaměstnaná jsem byla 04/2010-04/2011. Doteď jsem pak vedená na úřadu práce. Rodit mám 23.1.2012 a na mateřskou podle lékaře budu nastupovat 14.12.2011. Dostanu tedy peněžitou pomoc v mateřství PPM? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství PPM musíte splnit zejména dvě důležité podmínky: být během uplynulých dvou let před nástupem na mateřskou dovolenou nemocensky pojištěná (zaměstnaná) po dobu alespoň 270 kalendářních dní a být zaměstnaná i v den nástupu na mateřskou nebo být v tzv. ochranné lhůtě, která činí 180 dní od ukončení posledního zaměstnání.
Z Vámi uváděných informací vyplývá, že první podmínku splňujete, bohužel ale nesplňujete podmínku druhou - nejste již v ochranné lhůtě, a proto nárok na PPM mít bohužel nebudete. Budete moci od narození dítěte pobírat pouze rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě.
Pokud by ale podmínky pro nárok na PPM splňoval otec dítěte, mohl by od počátku 7. týdne po porodu zažádat o PPM on a následně vše převést zpět na Vás. Bližší informace o této možnosti Vám podají na okresní správě sociálního zabezpečení OSSZ v místě Vašeho bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.