Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebovala bych poradit ohledně Žádosti o přídavek na dítě. Je mi 19 let, studuji VŠ a poprvé žádám sama (doteď ho pobírám - 700 Kč měsíčně). Žiji jen s matkou, která má invalidní důchod ID cca 11.000 Kč měsíčně. Od otce dítěte dostávám výživné 243 Kč měsíčně, neboť je také v invalidním důchodu ID.

Musím si proto přivydělávat na brigádě (kde mám podepsanou Dohodu o provedení práce). Chci se zeptat, zda musím své příjmy z brigády (cca 5.000 Kč měsíčně) uvádět na tuto žádost, zda by mi třeba přídavek kvůli tomu nevzali? Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Na přídavek na dítě máte nárok tehdy, jestliže příjem Vaší domácnosti nepřesahuje 2,4 násobek jejího životního minima. Do příjmů domácnosti se započítávají nejen veškeré příjmy Vaší matky, ale i Vaše příjmy. Do žádosti o přídavek je tedy zapotřebí uvést i Váš příjem z brigády. Pokud byste tento příjem neuvedla a úřady by to zjistily, mohly by po Vás žádat vrácení neoprávněně vyplacených přídavků v případě, že by Vám přiznáním příjmů z brigády nárok na přídavek zanikl.
Na to, zda Vám přiznáním příjmu z brigády nezanikne nárok na přídavek, Vám v tuto chvíli nemohu zcela konkrétně odpovědět - záleží na tom, zda příjmy Vaší domácnosti včetně příjmu z Vaší brigády nepřekročí onu hranici 2,4 násobku životního minima. Pokud ne, nárok na přídavek Vám zůstane, pokud příjmy tuto hranici překročí, nárok na přídavek bohužel zanikne. Návod, jak si počítat životní minimum domácnosti, najdete na internetu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.