Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje manželka ode mě odešla těhotná se mnou. Teď je s partnerem a chtějí bez mého souhlasu napsat do papírů, že otcem je on, i když ví, že otcem jsem já. Jak se bránit aby k tomu nedošlo? Děkuji. Robert


ODPOVĚĎ:
Prvně je důležité zjistit, zda Vám svědči první domněnka otcovství – tedy zda se dítě narodilo v době trvání manželství nebo ve lhůtě 300 dnů po jeho zániku. Tehdy by muselo být soudem určeno, že otcem nejste vy, jakožto manžel a zákonem předpokládaný otec; podotýkám, že toto řízení je tzv. návrhové – tedy soud nebude jednat bez podnětu (tedy návrhu).

Zachová-li se Vaše manželka tak, že do rodného listu dítěte uvede jako otce dítěte jiného muže, podejte návrh na soud, v němž budete požadovat určení otcovství – budou provedeny krevní testy dítěte a otcovství bude určeno soudem (v případě pochybností, protože se může stát, že krevní testy spolehlivě neprokáží otcovství bude ve Váš prospěch svědčit první domněnka otcovství). Lhůta pro podání tohoto návrhu neexistuje, nicméně neotálejte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.