Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem plnoletá studentka a chtěla bych si nechat dodatečně zapsat do rodného listu otce, který bohužel nedávno zemřel. Má matka po něm soudně přiznání otcovství nevymáhala a on nechtěl být v rodném listu uveden. Já bych ho tam ale už kvůli nároku na sirotčí důchod chtěla zapsat. Co pro to mám udělat, respektive jak na úřadě otcovství prokázat? Děkuji, Daniela.

ODPOVĚĎ:
Jestliže otcovství Vašeho domnělého otce není určeno, bude zapotřebí podat k okresnímu soudu návrh (žalobu) na určení otcovství. Vzhledem k tomu, že určení otcovství vůči zemřelému otci je složitější, doporučuji obrátit se se žádostí o sepsání návrhu (žaloby) například na některou z občanských poraden, které nabízí bezplatné právní poradenství. Podle § 783 odst. 3 občanského zákoníku platí, že: Není-li domnělý otec naživu, podává se návrh proti opatrovníkovi, kterého k tomu jmenuje soud.
Určení otcovství, kdy domnělý otec už nežije, je vyhrazeno soudu, protože k posmrtnému testu otcovství je zapotřebí získat vzorky dalších členů rodiny, kteří nejsou vždy ochotní se k testu dostavit. Dokazování v řízení bude složitější, než kdyby Váš domnělý otec žil, ale dnes (06.10.2018) lze otcovství zemřelého prokázat právě analýzou DNA jeho příbuzných. Pokud bude otcovství prokázáno, budete mít nárok na sirotčí důchod za předpokladu, že Váš otec byl poživatelem starobního nebo invalidního důchodu nebo ke dni smrti splnil podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod nebo zemřel následkem pracovního úrazu (nemoci z povolání).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zapsání zemřelého, zesnulého biologického otce do rodného listu dospělého potomka, dítěte - postup, návod
  • Je možné zapsat zemřelého biologického otce dítěte do rodného listu kvůli nároku na sirotčí důchod?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.