Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na podzim 2017 jsem otěhotněla s občanem turecké národnosti. Je ženatý a v první polovině března 2018 tam obnovili platnost zákona posuzujícího nevěru jako trestný čin. Chtěl by se rozvést a být se mnou, ale v případě, že žena zjistí, že čeká nemanželské dítě, hrozí mu právě 3 roky vězení, neboť dítě se narodí v době platnosti zákona.

Vím, že je u nás možné, aby matka či otec dítěte podali žalobu k soudu o určení otcovství a že to není omezeno věkem dítěte. Zajímalo by mě ale, zda tuto žalobu může podat i třetí strana (jeho žena), případně pokud ho zažaluje u tureckého soudu, zda soud může za otce podat žalobu o určení otcovství k našemu soudu za něj (když bude obžalovaný, tak zda soud má za něj plnou moc to udělat, i když ho zažalovala právě jeho žena). Ještě bych dodala, že zpočátku bude v rodném listě uveden můj manžel (300-denní lhůta od rozvodu) a později otec neznámý. Moc děkuji za Vaši odpověď. Olga

ODPOVĚĎ:
V bezplatné právní poradně odpovídáme na dotazy pouze v rámci českého právního řádu. Problematika určování otcovství je upravena v § 776 – 784 občanského zákoníku. Paragraf 783, odst. 1 k tomu říká, že: "Nedojde-li k určení otcovství podle § 776 – 779, může matka, dítě i muž, který tvrdí, že je otcem, navrhnout, aby otcovství určil soud. Z toho vyplývá, že z hlediska českého právního řádu jsou k podání návrhu (žaloby) na určení otcovství oprávněni matka dítěte, otec dítěte a dítě samotné."
Vzhledem k tomu, že neznám turecký právní řád, nemohu Vám bohužel odpovědět na otázku, jakou pravomoc má v této záležitosti turecký soud a jaké postupy by mohl v dané situaci využít.
V případě potřeby se obraťte na českého advokáta, který se věnuje tureckému právu, příp. kontaktujte tureckou právní poradnu či tureckého advokáta.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Těhotenství s turkem a trestný čin nevěry podle tureckých zákonů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.