Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem máme ročního (03/2017-04/2018) chlapečka. Po dobu našeho vztahu měl milenku, která otěhotněla. Rozhodla se, že dítě si nechá. Přítel nechce být uveden v rodném listě dítěte. Milenka je od 01/2018 nezaměstnaná, dítě se narodilo 03/2018. Chci se zeptat co vše může požadovat (na co má nárok) od biologického otce (mého přítele). Děkuji, Eliška.

ODPOVĚĎ:
Aby přítelova milenka mohla požadovat výživné pro dítě a případně také pro sebe, bude nejdříve zapotřebí, aby došlo k určení otcovství. Jestliže Váš přítel s otcovstvím nesouhlasí, bude se muset milenka obrátit na soud s návrhem (žalobou) na určení otcovství. Soud pak velmi pravděpodobně nařídí provedení testů DNA a na základě výsledku testů rozhodne, zda je Váš přítel otcem dítěte či nikoliv. Jestliže ale dojde k soudnímu řízení a Váš přítel soud prohraje (bude určeno jeho otcovství k dítěti), je pravděpodobné, že bude muset uhradit protistraně (milence) náklady na soudní řízení a navíc se bude muset podílet na úhradě testů DNA, což může celkové náklady značně navýšit. Pokud tedy Váš přítel ví, že je otcem milenčina dítěte, doporučuji otcovství spíše uznat souhlasným prohlášením o otcovství učiněným na matričním úřadě v místě narození dítěte a soudnímu řízení se vyhnout.
Jakmile dojde k určení otcovství, může matka dítěte požadovat výživné pro dítě. Toto výživné může být výsledkem mimosoudní dohody rodičů nebo může výživné určit soud. Váš přítel pak bude povinen toto výživné platit až do doby, dokud dítě nebude schopné se samo živit. Bude mít také právo se s dítětem pravidelně stýkat a podílet se na jeho výchově. Styk s dítětem může být opět věcí dohody mezi rodiči nebo může být upraven soudně.
Kromě výživného pro dítě může milenka požadovat také výživné pro sebe jakožto neprovdanou matku. Paragraf 920 občanského zákoníku k tomu říká, že: „Není-li matka dítěte provdána za otce dítěte, poskytne jí otec dítěte výživu po dobu dvou let od narození dítěte a přispěje jí v přiměřeném rozsahu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. “ Milenka má tedy právo po dobu dvou let po porodu žádat výživné pro sebe a kromě tohoto výživného také příspěvek na náklady spojené s těhotenstvím. Do těchto nákladů je možné zahrnout například náklady na těhotenské oblečení, léky a lékařskou péči, ale nikoliv náklady spojené s pořízením výbavičky pro dítě (kočárek, postýlka apod.). Stejnou vyživovací povinnost má Váš přítel i vůči Vám a vašemu společnému dítěti.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok na alimenty, výživné od biologického otce dítěte nezapsaného v rodném listě dítěte
  • Může matka dítěte požadovat výživné, alimenty od biologického otce neuvedeném v rodném listě dítěte?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.