Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (3 hlasů)

Kamarádka porodila dceru a nechce uvést otce do rodného listu, otec trvá na uznání otcovství a jestliže nebude uveden v rodném listě, dá jí k soudu. Jaké má matka šance, že spor vyhraje. Děkuji Regina

ODPOVĚĎ:
Jestliže otec dítěte trvá na tom, že chce být uveden v jeho rodném listě, ale matka s tím nesouhlasí, může otec dítěte podat k soudu žalobu na určení otcovství. Na základě této žaloby soud nařídí soudní jednání. Jestliže i před soudem bude matka tvrdit, že domnělý otec otcem dítěte není, soud velmi pravděpodobně nařídí provedení testů DNA. Jestliže testy DNA prokáží otcovství, bude  moci být otec i přes matčin nesouhlas zapsán do rodného listu dítěte. Soud současně rozhodne o tom, komu bude dítě svěřeno do péče a druhému rodiči stanoví výši výživného. Soud může upravit také styk dítěte s rodičem, který nebude mít dítě v péči.

Vaše kamarádka může soudní spor vyhrát jedině tehdy, pokud se prokáže, že domnělý otec není biologickým otcem dítěte. Pokud Vaše kamarádka ví, že dotyčný je otcem jejího dítěte, doporučuji jí se soudnímu řízení spíše vyhnout. Je totiž možné, že pokud dojde k soudu a otcovství bude potvrzeno, může soud přiznat otci nárok na náhradu nákladů řízení. To znamená, že by Vaše kamarádka musela otci zaplatit náklady na jeho právní zastoupení a případně se také podílet na úhradě nákladů za testy DNA.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Matka nezapsala otce dítěte do rodného listu i když si to přál - co bude dál?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.