Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat, mám 7letou dceru a nemá otce v RL. Po dobu 6 let mi platil výživné co jsme měli dohodu mezi sebou teď již neplatí. Mám málo peněz a tak se chci zeptat zda mohu zažádat u soudu o výživné nebo už je tech 7 let promlčena doba. Děkuji, Denisa.

ODPOVĚĎ:
Jestliže dcera nemá otce uvedeného v rodném listě a domnělý otec přestal platit výživné, bude zapotřebí nejprve dosáhnout určení otcovství. Otcovství je možné určit souhlasným prohlášením rodičů před matričním úřadem nebo před soudem. Pokud s tímto dceřin otec nebude souhlasit, budete muset podat k okresnímu soudu v místě bydliště domnělého otce dítěte návrh (žalobu) na určení otcovství. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci advokát. Soud pak nařídí provedení testů DNA a na základě jejich výsledků rozhodne o otcovství. Jakmile bude domnělý otec potvrzen jako otec rozhodnutím soudu, budete moci požádat o výživné a domáhat se i dlužného výživného, a to nejdéle za tři roky zpětně. Pokud tedy otec do šesti let věku dcery výživné platil, budete moci žádat o doplacení výživného za dobu, kdy výživné platit přestal, případně i o zvýšení výživného, pokud s jeho výší nesouhlasíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.