Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zajímalo by mne, zda ten, kdo o sobě tvrdí (viz citace níže), že je otec dítěte, může podat žalobu na určení otcovství, pokud se dítě narodilo např. měsíc po svatbě provdanému páru a otcem je tedy již automaticky určen manžel. Jinými slovy - je možné, aby si kdokoliv mohl u soudu dělat nároky na manželům narozené dítě?
CITACE Z VAŠEHO WEBU:
c) Třetí domněnka hovoří o tom, že: „Narodí-li se dítě ženě, která není provdána a nedošlo k určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů, může otcovství určit soud.“ Podat žalobu na určení otcovství může dítě, matka i muž, který o sobě tvrdí, že je otcem.


ODPOVĚĎ:
Bylo-li určeno otcovství souhlasným prohlášením rodičů (nebo narodilo-li se dítě za trvání manželství) jedná se o tzv. nevyvratitelnou domněnku otcovství a jediným, kdo by otcovství mohl popřít by byl onen určený otec (příp. nejvyšší státní zástupce, pokud by popření bylo v zájmu dítěte a byly splněny další podmínky, např. uplynutí lhůty, kdy popřít otcovství může určený otec)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.