Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dodatečné zapsání biologického otce do rodného listu dospělého dítěte, potomka; nárok na výživné: Jsem studentem VŠ, živí mě už od narození matka sama, otec není zapsán v rodném listu. Měl bych dotaz ohledně toho, zda otec musí na moje požádání např. u soudu, přistoupit na určení otcovství a tím pádem by vznikl i nárok na výživné?

Otec se o mě nikdy nestaral a nikdy nejevil zájem, teď když jsem starší, tak jsem ho zkoušel kontaktovat, ale nemělo to žádný výsledek, tak to chci řešit touhle cestou. Dá se výživného domoci i zpětně za léta, které neplatil? Děkuji, Tadeáš

ODPOVĚĎ:
Zákon o rodině ani nový občanský zákoník 2014 žádnou lhůtu pro určení otcovství a zápis otce do rodného listu nestanoví - otázka určení otcovství tedy nemusí být řešena jen u nezletilých, ale také u zletilých dětí (přesněji potomků). Pokud Váš otec neuzná své otcovství dobrovolně a nedojde k tzv. souhlasnému prohlášení o otcovství, můžete podat k okresnímu soudu v místě trvalého bydliště Vašeho domnělého otce žalobu na určení otcovství. Vzory takovéto žaloby najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jejím sepsáním může pomoci právník se specializací na rodinné právo.

Soud v rámci řízení o určení otcovství nařídí provedení testů DNA, na základě kterých určí, zda domnělý otec je či není Vaším biologickým otcem. V případě, že dojde k určení otcovství a Vy stále nebudete schopen se sám živit, soud stanoví také výši výživného, které by Vám otec měl platit. Výživné je možné zpětně vymáhat nejdéle za dobu tří let ode dne zahájení soudního řízení. Nárok na výživné za celou dobu Vám tedy nevznikne.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.