Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 1995 se mi narodil syn. S partnerem jsme nebyli oddáni, ani spolu nebydleli. On otcovství uznal zápisem na matrice. Po roce jsme se rozešli. 5 let na syna neplatil výživné, poté mu bylo soudně vyměřeno. Podal proto návrh na popření otcovství, jenž byl následně zamítnut, protože jsem nesouhlasila s provedením testu DNA.

Syn dosáhne příští rok plnoletosti. Může ho nějakým způsobem otec donutit k podstoupení testu DNA? Pokud by tento test vyloučil bývalého partnera z biologického otcovství, jsme povinni vrátit výživné, které nám dosud vyplatil? Vyhrožuje nám, že má být přijat nějaký nový zákon, podle kterého to bude možné. Je to pravda? Děkuji za odpověď. Naděžda

ODPOVĚĎ:
Podle § 99 zákona o rodině se spotřebované výživné nevrací. V případě úspěšné žaloby o popření otcovství by Váš bývalý partner mohl požadovat již zaplacené výživné pouze po biologickém otci, pokud by byl tento určen v řízení o určení otcovství.

Popřít otcovství ale Váš bývalý partner mohl pouze do tří let dítěte. Nyní již může žalobu na popření otcovství podat pouze nejvyšší státní zástupce. Co se týče testů DNA, pokud je soud nařídí, je Váš syn povinen je podstoupit - pokud by tak neučinil, mohl by mu soud například uložit pokutu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.