Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelkyně otěhotněla i přes to, že jsem děti nechtěl a ona prý brala prášky. Já s ní dítě nechci a rozešel jsem se s ní. Nabídl jsem jí peníze na potrat, ale odmítla. Mám já jako otec nějakou možnost ji k potratu donutit nebo se dítěte, které nechci zřeknout? Rozhodně nechci, aby mělo moje jméno, a bez soudu se ani do rodného listu nezapíši a nehodlám se nijak na výchově podílet.

Tvrdí, že to zvládne sama, ale už teď po mě chce peníze na vyšetření. Je ve třetím měsíci, takže by ji potrat neohrozil. Pokud se dítě narodí budu muset platit alimenty a jí příspěvek na těhotenství? Pokud ano jde je aspoň snížit tím, že už bych teď sepsal, že dítě bylo nechtěné? Děkuji, Jirka

ODPOVĚĎ:
Neexistuje žádný způsob, jak byste mohl Vaši přítelkyni k potratu donutit, stejně tak není možné se dítěte prostě "zříci". Bez Vašeho souhlasu Vás přítelkyně sama nemůže uvést do rodného listu jako otce. Pokud ale bude chtít, abyste byl v rodném listě jako otec uveden, může podat k soudu návrh (žalobu) na určení otcovství. V rámci řízení o určení otcovství pak soud pravděpdoobně nařídí provedení testů DNA, které Vaše otcovství jednoznačně potvrdí či vyvrátí. Během soudního řízení můžete samozřejmě uvést, že jste dítě nechtěl - rozhodující bude ale hlavně to, zda dítě je či není Vaše. Jestliže bude Vaše otcovství potvrzeno, budete zapsán do rodného listu dítěte jako otec a budete mít vůči dítěti veškerá práva, ale také povinnosti. To znamená, že budete moci dítě pravidelně vídat (pokud budete chtít), současně ale budete mít vůči dítěti vyživovací povinnost (tzn. budete muset platit výživné). Po dobu dvou let od porodu dítěte po Vás bude moci matka dítěte navíc požadovat výživné pro sebe jakožto neprovdanou matku a také příspěvek na úhradu nákladů souvisejících s těhotenstvím a porodem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.