Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Na přelomu června nebo července 2012 se mi narodí dítě. Dne 10.února 2012 nabude právní moci rozsudek o rozvodu manželství. Dítě není bývalého manžela, ale nynějšího přítele. Zajímalo by nás, jak postupovat, aby příjmení dítěte nebylo po bývalém manželovi a aby bývalý manžel nebyl uznán jako otec dítěte. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
V situaci, kdy se dítě narodí v době trvání manželství nebo do uplynutí třístého dne po zániku manželství, se považuje za otce (bývalý) manžel matky. Pokud se tomu chcete vyhnout, řešením by bylo provdat se za svého současného partnera (skutečného otce dítěte) dříve, než se dítě narodí. Pak by byl za otce dítěte považován Váš současný přítel (budoucí manžel). Pokud by k svatbě z nějakého důvodu nedošlo, můžete podat k soudu v místě bydliště bývalého manžela žalobu o popření otcovství. Soud poté nařídí výslechy zúčastněných, testy DNA a znalecké posudky, na základě kterých následně určí otce dítěte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.