Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Mám tří letou dceru, její otec po narození nejevil o dceru žádný zájem, tudíž nebyl zapsán do rodného listu jako otec. Po uplynulém roce mi začal mimosoudně posílat peníze na dceru až doposud. Peníze posílá pouze ze své vlastní vůle. Dceru vídá pouze 2x ročně, poněvadž žije v Anglii.

Tudíž věnuje dceři pouze 10 dní z celého roku. Po 3 letech se rozhodl, že chce, aby byl zapsán do rodného listu jako otec mé dcery. Ovšem já nechci, aby byl uveden jako otec, poněvadž mám přítele a uvažujeme po čase zapsat jej jako otce. Jak se postavit k tomu, když mě dá k soudu a bude soudně žádat o zapsání do rodného listu? Děkuji, Hedvika

ODPOVĚĎ:
Pokud byste chtěla do rodného listu zapsat jako otce dcery svého přítele, stačí, když oba zajdete na matriku a tam oba souhlasně prohlásíte, že přítel je otcem Vaší dcery. To stačí pro to, aby byl přítel zapsán do dceřina rodného listu jako otec.
Pokud bude Váš přítel zapsán do rodného listu jako otec, může sice biologický otec podat k soudu žalobu na určení otcovství, ale aby byl úspěšný, musel by Váš přítel po svém zapsání do RL své otcovství popřít.
Pokud by se ale biologický otec obrátil se žalobou o určení otcovství na soud dříve, než zapíšete přítele do dceřina RL, soud by nařídil znalecké posukdy, testy DNA apod. a pokud je opravdu biologickým otcem dcery, byl by v soudním  řízení úspěšný a následně by byl jako otec do RL skutečně zapsán. Proto doporučuji neváhat a konat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.