Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před sedmi lety jsem měl známost, ta žena tvrdila, že bere antikoncepci a tak  jsme spolu asi 2x měli pohlavní styk. Pak už si nevzpomínám na co chtěla půjčit peníze,  jednalo se o 13.000 Kč. Půjčil jsem jí je a od té doby jsem jí neviděl. Poté mi napsala, že je  těhotná ale že dítě není moje. Tak jsem to nijak neřešil (ani mě to nenapadlo, jelikož  tvdila že bere antikoncepci) a věděl jsem že spala i s jinými muži.

Teď se mi po sedmi letech ozvala s tím, že kluk je můj a že mě dá k soudu že se o syna  nezajímám a že jí neplatím výživné.
Opakovaně mi zasílá emaily a vyhrožuje že mi, že podá žalobu k soudu a že bude kontaktovat sociálku. Že klidně zaplatí testy DNA, které údajně stojí  39.000 Kč, jen když na ně půjdu aby se potvdilo že je kluk můj. Chtěl jsem se vás zeptat, jestli mám nějakou možnost nahlédnout do klukova rodného listu, kdo je v něm uvedený jako otec a jak se mám bránit když mi nejdřív tvdila že dítě není moje. Děkuji. Karel

ODPOVĚDĚT:
Pokud jste otec, matrika Vám tyto informace podá. Vzhledem k tomu, že jste nebyli manželé, že jste v minulosti na matrice nebyl prohlásit otcovství a že Vám tato žena vyhrožuje testy otcovství, v rodném listě s největší pravděpodobností jako otec nejste uveden.
Testy otcovství pomocí metody DNA stojí okolo 5.000,-Kč. Za určitých okolností – např. do 48 hodin okolo 10.000,- Kč.
Výživné po Vás může požadovat jen tři roky zpětně – v žádném případě ne více let, neboť se každá výplata jednotlivého výživného promlčuje po třech letech.
Vzhledem k situaci nemůžete s jistotou ani Vy, ani tato žena říci, kdo je otcem dítěte. Můžete se tedy těmto testům podrobit dobrovolně, abyste měl jistotu. Pokud tato žena podá žalobu na určení otcovství, soud Vás k odběru DNA donutí a pak po Vás může tato žena požadovat případné náklady řízení.
To, že se o syna nezajímáte, soudu momentálně nevadí, neboť jste jako nematrikový otec nemohl tušit, že syna máte. Nemůže Vám to tedy být nijak na škodu. Už jen to, že si tato žena vzpomněla po tolika letech, o lecčems svědčí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.