Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl soudem určen opatrovník financí pro mého nezletilého syna. Opatrovníkem byl určen můj bratr. Jelikož jsem v insolvenci nemůžu nakládat z financemi já. Pozůstalost je ve výši 48.000,- z penzijního připojištění. Jedná se o peníze po mém partnerovi a otci nezletilého syna. V insolvenci budu ještě nadále 4 roky.

Můj dotaz zní, jestli můžu finance využít například na koupi nové pračky nebo lednice. A popřípadě jak to mám udělat. Děkuji za odpověď, Jana

ODPOVĚĎ:
Jestliže byl Vašemu synovi ustanoven opatrovník, který se má starat o jeho finanční záležitosti, pak se synovými financemi – tedy i s jeho dědictvím – opravdu nakládat nemůžete. Toto právo nyní patří pouze jeho opatrovníkovi – Vašemu bratrovi.
Co se týče peněz, které jste po partnerovi zdědila přímo Vy, dle § 412, odst. 1, písm. b) insolvenčního zákona platí, že po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen „hodnoty získané dědictvím vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře. “ Zděděnou částku tedy musíte předat insolvenčnímu správci jako mimořádnou splátku, nakoupit z této částky pračku či lednici tedy nelze.
Abyste získala peníze na nákup potřebných spotřebičů, můžete si zažádat o jednu z dávek pomoci v hmotné nouzi, která se nazývá mimořádná okamžitá pomoc. Tato dávka je mj. určena na úhradu nákladů spojených s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby. Výše dávky se stanoví až do výše konkrétního nákladu, ale součet poskytnutých dávek nesmí v kalendářním roce překročit 10násobek částky životního minima jednotlivce, tedy částku 34100 Kč/rok. Mimořádná okamžitá pomoc je ale nenárokovou dávkou – záleží na úřadu práce, jak Vaši žádost posoudí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.