Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2004 se mi narodil syn. Rok a půl s námi žil jeho otec, který je zapsán také v rodném listě. Pak ho na 2 roky zavřeli do vězení. Po jeho propuštění jsme se k sobě už nevrátili. Párkrát jsme se viděli, pak ztratil o syna zájem. Alimenty neposílal, ale nijak jsem to neřešila. Byla jsem ráda,že máme pokoj, protože mě psychicky i fyzicky týral. Před rokem si vzpomněl a po domluvě jsem mu syna půjčila. Vrátil mi ho o týden později ve špatném psychickém stavu, navíc byl zanedbaný.
Dala jsem k soudu návrh na svěření syna do své péče (dohodou to nešlo) a určení výše alimentů. Soud ještě neproběhl.
Na Velikonoce měl otec syna podruhé. Opět ho nevrátil v termínu, ale o týden později. Navíc byl syn nemluvný, nejedl a na nohách zezadu měl velké modřiny od pásku. Nebyla jsem s ním u lékaře, tak nemám důkaz, ale mám svědky.
Už ho tam nechci posílat, ale jejich vztahu nechci bránit. Proto chci požádat soud o omezení péče jen na jeden den v mé přítomnosti. Jsem se synem objednána na psychologické vyšetření a navíc mu byla zjištěna hyperaktivita, tak potřebuje zvýšenou péči, což se mu u otce nedostává. Otec mého syna má v současné době malé miminko a další dvě děti. Většinu času tráví v práci. Vyhrožuje mi, že o syna přijdu, protože momentálně nemám práci a bydlím u rodičů. Chce si žádat o svěření syna do své péče.
Má šanci uspět, když neplatí alimenty, byl dvakrát trestaný a psychicky narušený?
A můj druhý dotaz je: mám já šanci uspět, když požádám soud o omezení styku syna s otcem?
Děkuji za zodpovězení mého dotazu, Radka


ODPOVĚĎ:
Výhružce otce dítěte se nebojte, neboť podle toho, co jste napsala nemá valnou šanci na svěření dítěte do péče. Vaše ekonomická situace sice není dobrá, ale jste schopna synovi vše zajistit, např. s pomocí svých rodičů. Navíc jste o syna pečovala celou tu dobu, takže je na Vás syn určitě fixovaný a jeho přesun k otci by jistě nebyl v jeho zájmu.
Dále povinný otec na syna neplatí alimenty, což je momentálně jedna z jeho hlavních povinností vůči synovi (mimochodem je neplacení výživného na dítě trestný čin  zanedbání povinné výživy). Pokud jde o omezení styku syna s otcem, máte šanci uspět, pokud přesvědčíte soud, potažmo úředníky sociálně-právní ochrany dětí, kteří v tomto mají důležité slovo, že syna bije a odchází od něj zanedbaný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.