Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z předchozího nemanželského vztahu mám ročního syna, který má mé příjemní za svobodná, otec dítěte je v rodném listu uveden. Nyní jsem provdána a chtěli bychom příjmení syna změnit na mé současné příjmení (plánujeme děti a nechceme, aby synovi bylo jeho současným příjmení dáváno najevo, že k naší rodině nepatří). Syn žije výhradně u mě, s bývalým partnerem se nestýkám, ten syna vídá pouze při návštěvách své matky, která si mého syna pravidelně bere o víkendech na odpoledne. Bývalý partner však nechce změnu příjmení na mé současné připustit, dokonce teď žádá, ať jej změním na příjmení jeho a chce vše řešit soudně. Mám reálnou naději, že soud mé žádosti vyhoví nebo se může stát, že naopak vyhoví žádosti jeho? Děkuji, Aneta


ODPOVĚĎ:
Je-li uveden Váš bývalý partner v rodném listu dítěte má právo požadovat, aby dítě neslo jeho jméno a může takové změny u soudu docílit. Soud zohlední péči rodiče o dítě a plnění vyživovací povinnosti. Pokud takový rodič péči zanedbává soud může jeho žádost zamítnout. O tom, zda žádost bude zamítnuta nebo jí bude vyhověno nelze přesně odhadnout.

Soud zde rozhodne podle své úvahy po zhodnocení prokázaných skutkových okolností (třeba i prostřednictvím posudku znalce z oboru psychologie o vztahu dítěte a otce). Z toho, co jste uvedla v dotazu by s velkou pravděpodobností nedošlo k takové změně. Dostane-li se celá záležitost před soud, bude biologickému otci vyměřeno výživné. Doporučuji zkusit dohodu s otcem dítěte a nastínit mu požadavek a výši alimentů, jež před soudem tedy uplatníte, protože na ně má dítě nárok.

Pokud byste s novým partnerem uvažovali o tom, že syna si osvojí a tudíž bude plnohodnotně nahrazena rodičovská péče ze strany otce, může soud nahradit souhlas rodiče s osvojením – ale to je již možnost, o které se zatím nezmiňujete a musela by být splněna řada dalších zákonných podmínek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.