Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn 16, dcera 12 let. Obě děti sdělily, že se chtějí vídat s otcem jen 2x měsíčně 2-3 hodiny. OSPOD (odbor sociálně právní ochrany dětí), ani soud však nebere vůbec jejich návrh na zřetel. Dcera dokonce před 14 dny od otce utekla domů. Otec jí vyhrožoval Policií, takže se ho bojí a šla s ním zpět domů.

Já byla v zaměstnání. Otec byl na OSPODu, kde vše vědí, avšak stále jednají v zájmu otce, nikoli v zájmu dítěte. Ze všech stran slyším, že děti mají nárok si říci od 12 let, kde chtějí být. Jak postupovat dále? Otec děti zastrašuje a jedná proti tomu, co mu sdělila dětská psycholožka. Pokud si bude brát děti násilím, proti jejich vůli, ztratí je. To se děje. Manžel však svá pochybení staví tak, že selhávám já. Lže dětem do očí. Již máme rozsudek, kde se jednoznačně soud i OSPOD vyslovil ve prospěch otce, nikoli dětí. Otec roky podváděl naší rodinu, syn o tom věděl o 1/2 roku dříve než já. Otec má vlivné postavení a finance. Je možné v rámci přání dětí ještě něco podniknout, když nechtějí k otci a je již rozsudek? OSPOD (odbor sociálně právní ochrany dětí) tvrdí: děti to musí vydržet. Martina

ODPOVĚĎ:
Otec Vašich dětí má samozřejmě právo se s dětmi vídat, současně by si ale měl počínat tak, aby byl pobyt u něj pro děti příjemně stráveným časem. Je také důležité, z jakého důvodu děti nechtějí trávit s otcem více času. Možná se OSPOD domnívá, že se dětem prostě nechce a že k averzi vůči otci nemají vážný důvod. Jestliže se ale otec k dětem chová hrubě, je k nim vulgární, uráží je nebo zastrašuje, pak je pochopitelné, že s ním děti trávit čas nechtějí.

Pokud by to psychický stav Vašich dětí vyžadoval, můžete jim zajistit psychologickou péči. Psycholog by jim mohl pomoci kontakt s otcem lépe zvládat a mohl by Vám dát (písemné) doporučení ohledně úpravy styku dětí s otcem. Pokud by s tím psycholog souhlasil nebo by to dokonce doporučil, mohla byste OSPODu či přímo soudu navrhnout, aby styk dětí s otcem probíhal zpočátku prostřednictvím tzv. asistovaného kontaktu, kdy je u styku přítomen odborník - zpravidla psycholog nebo sociální pracovník.

Názor odboru sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) je nicméně důležitý. Pokud byste podala k soudu návrh na omezení styku dětí s otcem a neměla byste podporu OSPOD, soud by takový návrh velmi pravděpodobně neschválil. Pokud nejste spokojená s prací a přístupem sociální pracovnice, která Vám byla přidělena, můžete si na její práci stěžovat u vedoucí příslušného odboru nebo přímo požádat o její změnu. Pokud by se situace dlouhodobě nezlepšovala, můžete se také obrátit na veřejného ochránce práv. Na internetových stránkách jeho úřadu - www.ochrance.cz - je také sekce pro děti a náctileté, kam se mohou obrátit přímo Vaše děti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.