Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželova bývalá manželka minulý týden dala k soudu žádost o nahrazení manželova souhlasu se změnou příjmení jejich společné dcery 5 let. Manžel nesouhlasí, platí řádně alimenty a s dcerou se stýká, pokud mu v tom bývalá manželka nebrání vymyšlenými nemocemi atd, což už několikrát řešil na odboru sociální péče.

Prosím jakou má šanci u soudu uspět a aby jeho dcera nebyla přejmenována. Jeho bývalá žena v žádosti uvádí, že je znovu vdaná, čeká dítě a manželova dcera se prý sama chce jmenovat jako její matka. Novému otci prý sama od sebe začala říkat tatínku. Bývalá manželka v žádosti také lživě uvádí, že manžel platí výživné nepravidelně a málo se stýká se svou dcerou. Lživost budeme dokládat výpisem z účtu a již zmiňovanou sociálkou. Má jeho bývalá naději na to, že dcerce manžela změní jméno i přesto, že si můj manžel plní své povinnosti. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Podle matričního zákona je při žádosti o změnu příjmení dítěte zapotřebí souhlas druhého rodiče dítěte (Vašeho manžela, tedy otce dítěte). Souhlas druhého rodiče může být za určitých okolností nahrazen rozhodnutím soudu. Soud ale rozhodne o změně příjmení bez souhlasu druhého rodiče pouze v případě, že se jedná o příjmení směšné, hanlivé, nebo pokud jsou pro změnu příjemní vážné důvody. Vážným důvodem by mohlo být například to, že by Váš manžel nejevil o dceru dlouhodobě opravdový zájem, neplatil by řádně výživné nebo by dceři či bývalé ženě v minulosti ubližoval (bití, týrání apod.). Pokud se Váš manžel s dcerou pravidelně stýká, hradí řádně a včas výživné a dceřino příjmení není nijak směšné či hanlivé, je nepravděpodobné, že by soud změnu příjmení bez souhlasu Vašeho manžela (tedy rozvedeného otce dítěte) schválil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.