Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Jsem opatrovnicí mé invalidní dcery, která zdědila po svém otci větší částku peněz. Zajímá mě, jak mohu s těmito penězi nakládat (samozřejmě v její prospěch)? Věci běžné potřeby jsou např. i zařízení samostatného bydlení, dovolená, koupě auta , koupě rekreačméjp objektu. Jedná se o investice, na které já nemám finance, ale samozřejmě by je užívala i dcera. Děkuji Nováková


ODPOVĚĎ:
Pokud Vaše dcera není schopna sama rozhodovat např. o větších částkách, měl by jí být ustanoven opatrovník. Tím byste se podle všeho stala Vy a soud by Vám ve svém rozhodnutí stanovil, do jaké výše můžete rozhodovat za dceru Vy a kdy potřebujete souhlas soudu.

Pokud potomci získají majetek, nehledě na to, jestli jsou invalidní, ze zákona platí, že jsou povinni přispívat na živobytí. Avšak v takové situaci by se rodiče mohli dostat s dětmi do konfliktu (např. použít prostředky v jejich neprospěch). V takových případech stanoví soud dítěti kolizního opatrovníka, jímž bude orgán sociálně právní ochrany dětí. Ten bude stát na straně dítěte a obhajovat jeho zájmy, jakoby proti rodičům.

Proto požádejte soud o použití těchto prostředků své dcery na konkrétní účely, a to prostřednictvím orgánu sociálně právní ochrany dětí, který je na obci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.