Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
V září 2011 jsem byla ustanovena opatrovníkem osoby omezené způsobilosti k právním úkonům (s tím, že jsem oprávněna jednat ve věcech finančních nad 5.000,- Kč). Při předávaní opatrovnictví jsem se dozvěděla, že je stále v řešení situace o úhradě faktury za služby (čerpání vody v loňském roce) spojené s nájemným, kde svěřenkyně bydlela.

Částka za úhradu vody činí neuvěřitelných 92.000,- Kč. Podnikla jsem k tomu všechny úkony, abych vyvrátila tuto částku. Bohužel marně. Nechala jsem provést znalecký posudek na měření vodoměru. Znalec usoudil, že je vodoměr v pořádku. Oslovila jsem vodárny a kanalizace. Tam mi řekli, že bytové jednotky neúčtují. Městský úřad neshledal žádnou chybu ve vyúčtování. Svěřenkyně v loňské roce i nadále obývá byt se svou spolubydlící (která je taktéž zbavena způsobilosti k právním úkonům) a její opatrovnice nechce uhradit za ní polovinu této faktury. Můžete mi, prosím, poradit jak v této situaci postupovat? Jsem opatrovníkem krátce, ale nevím co dělat pokud se s druhým opatrovníkem nějak nedomluvím. Byt je stále psaný na mou svěřenkyni a druhá osoba je pouze vedena v evidenčním listě jako spolubydlící. Je povinna hradit polovinu faktury? Děkuji, Zita

ODPOVĚĎ:
Buď se s druhým opatrovníkem dohodnete, nebo se budete muset obrátit na soud, který Vás ustanovil s tím, že nejste schopná zajistit opatrovnickou činnost řádně, protože Vám jiný opatrovník neposkytuje součinnost.
Podílení se na bydlení záleží na tom, jaký smluvní podklad mezi sebou ty dvě osoby mají (pokud existuje). Může být vyloučené.
V krajním případě se můžete obrátit na soud s návrhem na vystěhování spolubydlící osoby (tady zásadním způsobem záleží, jak vznikl poměr těch dvou osob k bytu; tedy z jakého právního titulu je jedna osoba osobou spolubydlící).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.