Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chystám se podat žádost o rozvod. Během manželství jsme si koupili družstevní byt, který teď máme možnost převést do osobního vlastnictví. Byt je napsaný na nás oba a máme na něj braný úvěr a také úvěr od SFRB, který je pro manžele. Manžel platí obojí splátky a já jakýsi nájem družstvu. Já jsem na rodičovské dovolené. Chystám se odstěhovat a manžel by prozatím zůstal v daném bytě. Je lepší byt před rozvodem převést do OV? Na byt je zástava v podobě domu mé babičky. Tím, že se odstěhuji, ztrácím na byt nějakým dílem nárok?

Je možné, že pokud manžel mě nebude chtít vyplatit a byt nebude chtít prodat, aby mi bylo přikázáno soudem se podílet na splácení, když jsem na rodičovské dovolené, nebo i kdybych po rozvodu už začala pracovat a v bytě nežila? Manžel si totiž na byt dělá nárok, protože prý hradí splátky a nevypadá to, že by se chtěl dohodnout na vyplacení. Přitom já zase mateřskou používám na jídlo a další vydání ohledně domácnosti nebo syna. Předem děkuji za odpověď, Michaela

ODPOVĚĎ:
Podle § 703 odst. 3 Občanského zákoníku platí, že společné členství manželů v družstvu trvá pouze tehdy, jestliže spolu manželé trvale žijí. Pokud se tedy jeden z manželů z bytu odstěhuje, společné členství pravděpodobně zanikne a nájemcem zůstává pouze manžel, který žije v příslušném bytě.
Osobně bych doporučila odstěhování neuskutečnit a naopak uskutečnit převod do výlučného vlastnictví před rozvodem, bude to administrativně jednodušší a v rámci vypořádání majetku bude tato věc jakoby dopředu vyřešena.
Samozřejmě, pokud se manžel nebude chtít dohodnout na tom, že byt bude po rozvodu napsán na Vás, může před soudem chtít, aby bylo projednáno rozdělení i této nemovitosti pořízené za trvání manželství (vzdor faktu, že by byl byt převeden do Vašeho výlučného vlastnictví).
Celá problematika družstevních bytů je dost složitá, takže pokud je to jen trochu možné, smírně se dohodněte na převedení bytu a vypořádání majetku a tuto dohodu nechte soudem jenom schválit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.