Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jednou budu dědit se svým bratrem družstevní byt po mamince, v kterém bydlí sama. Bratr bydlí ve dvougarsonce s manželkou, s jejím synem  Štefanem a jeho manželkou, všichni 3 pocházejí z Ukrajiny. Štefanovi maminka umožnila přihlásit se k ní do nájmu na dobu neurčitou přes družstvo. Prý to potřebuje kvůli pobytu. Po smrti maminky se tam nastěhuje a můj bratr proti tomu nebude mít námitky. Prosím o radu jak zamezit jeho nastěhování do bytu po mamince. Já mám zájem o prodej tohoto bytu. Bylo by vhodné abych si u maminky také udělala nájemní smlouvu na dobu neurčitou? Děkuji, Markéta


ODPOVĚĎ:
I když budete mít nájemní smlouvu, budete jen další nájemník – s odvozeným právem nájmu. Vlastníkem podílu v bytovém družstvu, ze kterého vyplývá nájem, je pouze Vaše matka.
Společný nájem v bytovém družstvu je možný pouze mezi manželi, proto v dědickém řízení se budete muset dohodnout na vyplacení jednoho z Vás, na prodeji nebo na postupných splátkách. Jde o to, zda Vás bratr bude schopen vyplatit nebo zda bude schopen splácet. Tato skutečnost bude mít vliv na jednání u notáře.
Nemůžete předem bratra vyloučit, má stejná práva jako Vy. Ledaže by Vaše matka sepsala závěť a určila Vás jako dědičku (za předpokladu, že by měla jiný srovnatelný majetek, který by se rovnal dalšímu dílu dědictví).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.