Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se rozvést, před manželstvím jsem od rodičů ženy odkoupil za 800.000 Kč (což byla tržní cena poloviny) družstevního bytu 3+1, kde nyní žijeme se ženou. Žena dostala druhou polovinu bytu od rodičů darem. Nyní řešíme vypořádání společného jmění manželů SJM. Žena si chce byt po rozvodu nechat.

Já předpokládám, že mi vyplatí vložených 800.000 Kč. Žena, je názoru, že mám nárok jen na ½ současné tržní ceny bytu, která je teď už bohužel nižší. Má právo takto postupovat? Má pravdu? Nebo mám nárok při vypořádání SJM na svůj odkoupený podíl za cenu v době koupě bytu? Podotýkám, že podíl na půl bytu, jsem odkoupil ještě před manželstvím. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Na Vaši otázku je velmi těžké odpovědět. Pokud se Vám s ženou nepodaří se dohodnout, nejspíš bude muset ve věci rozhodnout soud. Stejně jako nemovitosti, tak také peníze postupem času ztrácí či naopak nabývají hodnotu. Osobně se domnívám, že budete mít nárok spíše na 1/2 tržní ceny bytu s tím, že by Vám žena měla doplatit i náklady např. na rekonstrukci (zvelebení nemovitosti) nebo náklady spojené s údržbou bytu, příp. nábytek, který by jí v bytě zůstal a který jste kupoval Vy nebo jste ho hradili společně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.