Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně 19letého syna, který se v polovině dubna 2018 oženil a žije nyní s manželkou (je to cizinka) v pronajatém pokoji v Praze, za který platí 9.000 Kč. Syn řádně studuje a připravuje se na maturitu, která ho čeká tento školní rok a zároveň chodí o víkendech na brigádu, kde si vydělá někdy 11.000 Kč. , někdy 17.000 Kč. Mám ale dotaz ohledně alimentů, které mu chodili od jeho otce. Někdo tvrdí, že na ně má i nadále nárok, ale někdo zase, že tím, že se oženil, nárok tím ztratil. Chtěla bych se tedy zeptat, jak to tedy je? Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Sňatkem dítěte vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti automaticky nezaniká, ale přistupuje k ní vyživovací povinnost mezi manžely. Paragraf 697, odst. 1 občanského zákoníku říká, že: Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost v rozsahu, který oběma zajišťuje zásadně stejnou hmotnou a kulturní úroveň. Vyživovací povinnost mezi manžely předchází vyživovací povinnosti dítěte i rodičů. Z uvedeného vyplývá, že nyní má vůči Vašemu synovi primární vyživovací povinnost jeho manželka, o jejíž finanční situaci ve svém dotazu nic nepíšete. Teprve v případě, že by její finanční prostředky nebyly dostatečné, mohl by Váš syn požadovat výživné od Vás a svého otce. To vše za předpokladu, že není (nebude) schopen se sám živit. Jestliže Váš syn žije nyní s manželkou, měli by se na úhradě životních nákladů podílet oba společně. Pokud je synův výdělek dostačující k úhradě jeho životních nákladů a jedná se o pravidelný příjem, pak je Váš syn schopen se sám živit a v takovém případě už nárok na výživné nemá bez ohledu na to, zda je ženatý či svobodný.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Svatba, sňatek "dítěte" a nárok a výživné, alimenty od rodiče, rodičů provdaného potomka
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.