Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

16. května 2019 mi končí mateřská dovolená, MD. Pracovala jsem jako učitelka na střední škole, smlouva na dobu neurčitou, plný úvazek 21 hod. /týden; předměty český a německý jazyk. Na mateřské dovolené 6 let - 2 děti (2. mateřská dovolená navazovala na 1.). Zaměstnavatel mi nyní nabízí poloviční úvazek; Němčina se již na škole nevyučuje.

Pokud přijmu poloviční, musí mi dát zaměstnavatel opět smlouvu na dobu neurčitou či nemusí? Musím přijmout i výuku jiného předmětu než na který mám aprobaci? Musím nastoupit na pracovní úřad, jelikož do školství nemohu nastoupit od 17. května t. r. , nýbrž až na začátku školního roku? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen po návratu z rodičovské dovolené přidělovat práci odpovídající pracovní smlouvě. Nemusíte tedy přijmout ani jednu z uvedených podmínek, záleží pouze na Vaší dohodě se zaměstnavatelem.
Pokud jde o pracovní úřad, bude-li pracovní poměr trvat, nelze se přihlásit na pracovní úřad. Buď budete čerpat neplacené volno, nebo se bude jednat o překážky na straně zaměstnavatele se všemi z toho plynoucími důsledky.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Snížení úvazku zaměstnankyni po návratu z mateřské dovolené - zůstává smlouva na dobu neurčitou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.