Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych poprosila o radu ohledně návratu do zaměstnání z rodičovské dovolené RD. Jsem zaměstnaná dle pracovní smlouvy jako pracovník marketingu na dobu neurčitou. Mzdový výměr je 10.000 Kč + osobní ohodnocení (mzda byla vždy 25.000 Kč hrubého + 5.000 Kč pohyblivá složka).

08/2015 se mi narodil syn. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou MD a poté rodičovskou dovolenou RD. V současné době se chci do zaměstnání vrátit. Bylo mi řečeno, že moje pozice je obsazená někým jiným (že ze zákona mají pozici držet pouze po dobu mateřské dovolené) a že mi mohou nabídnout pozici asistentky recepce (zatím bez výše platu). Ráda bych se prosím dozvěděla:
a) Jak lze v mém případě uchopit právní formulaci "odpovídá pracovní smlouvě"?
b) Zda musí odpovídat i mzdová nabídka a lze toto řešit vzhledem k nízkému mzdovému výměru (nebo jestli se může přihlížet i k průměrnému výdělku)?
c) Jak v této věci mohu dále postupovat?
Velmi děkuji za Váš čas a práci na tomto webu. S pozdravem, Miluše.

ODPOVĚĎ:
"Odpovídá pracovní smlouvě" znamená, že nabízená pozice musí obsahem činnosti odpovídat pracovní náplni a pozici, které jsou uvedeny v pracovní smlouvě. Záleží proto na tom, jak přesně je pozice vymezena v tomto dokumentu. Čím volnější a vágnější vymezení, tím větší dispozici má zaměstnavatel.
Pokud jde o výši mzdy, je rozhodujícím, zda je uvedena ve smlouvě nebo ve mzdovém výměru. Pokud je ve smlouvě, bude ji muset zaměstnavatel dodržet. Pokud je "pouze" ve mzdovém výměru, může mzdu zaměstnavatel jednostranně měnit.
Doporučuji jednat se zaměstnavatelem s využitím argumentů vycházejících z formulací ve smlouvě, a to písemně. V případě neochoty zaměstnavatele se pak s písemnými podklady obrátit na místně příslušný inspektorát práce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Návrat do zaměstnání po rodičovské dovolené RD - zaměstnavatel obsadil místo jinou zaměstnankyní
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.