Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Měl jsem smlouvu na dobu určitou do 29.8.2017, se zkušební dobou na 3 měsíce, a to u stejného zaměstnavatele, stejném místě výkonu práce a se stejnou prací. Od 30.8.2017 jsem dostal novou smlouvu na dobu určitou, ale opět se zkušební dobou na 3 měsíce (a to u stejného zaměstnavatele, stejném místě výkonu práce a se stejnou prací), kterou jsem podepsal.

Myslím, že není  možné opakovat zkušební dobu v pracovní smlouvě na dobu určitou, a pokud není možné zkušební dobu opakovat, je vůbec tato nová pracovní smlouva na určito platná? U zaměstnavatele pracuji až dosud a pokud by smlouva nebyla platná, přecházím automaticky do pracovního poměru na dobu neurčitou?
Bohužel spěchá. Děkuji. Radek

ODPOVĚĎ:
Tuto situaci zákoník práce ani jiný zákon výslovně neřeší. Vyjdeme proto ze smyslu, který institut zkušební doby má, tedy že sjednání zkušební doby poskytuje smluvním stranám pracovního poměru možnost, aby si až do jejího uplynutí prakticky ověřili („vyzkoušeli“), zda jejich pracovněprávní vztah odpovídá tomu, s čím do něho vstupovali, zejména zda zaměstnanci vyhovují druh práce, místo (místa) výkonu práce a mzdové (platové) nebo jiné pracovní podmínky a zda zaměstnanec splňuje zaměstnavatelovo očekávání v přístupu k plnění pracovních povinností.
Proto by sjednání nové zkušební doby v případě, kdy se prodlužuje pracovní poměr, u nějž se nemění podmínky, mohlo být dle mého názoru shledáno soudem oprávněně jako neplatné.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Opakovaná zkušební doba u pracovní smlouvy na dobu určitou - je to dle Zákoníku práce?
  • Opakovaná smlouva na dobu určitou - kolikrát je možné opakovat dle Zákoníku práce?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.