Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji u společnosti (Beck-Pollitzer), jejichž hlavní stan je v Anglii, ale má spoustu poboček jak po EU, tak i u nás. Pracuji tam jako mechanik a vyjíždíme na turnusy 6-8 týdnů dlouhé. Nyní se ale firma rozhodla, že Kolínská pobočka spolkne tu mou Olomouckou a k tomu mi nabídla novou smlouvu.

A tady je kámen úrazu, protože já mám smlouvu na neurčito, ale nová smlouva začíná klasicky zkušební dobou na 3 měsíce (jedná se asi o 50 lidí). Mě se to pochopitelně nelíbí, protože je to ideální možnost, jak se zaměstnance zbavit bez odstupného. Novému vedení jsem sdělil, že na jejich podmínky nepřistoupím, ale to mi řeklo, že mne nemají důvod propouštět a dokud nezanikne Olomoucká pobočka, tak budu stále jejich zaměstnancem, tedy Olomouce. Olomouc už, ale nemá vůbec žádné pravomoci, např. mi sekretářka není schopná ani udělit dovolenou. Více  jak měsíc jsem nebyl v práci a obávám se, že firma jen hraje o čas, snad proto, aby se mi zkazil průměr výplaty k případnému odstupnému, nevím. Dotazy jsou tedy tyto:
Je postup firmy v pořádku?
Může mne nechat bez práce libovolně dlouho?
Z čeho se vypočítává odstupné když tento měsíc dostanu jen výplatu za přesčasy?
Pokud jsem zaměstnanec, mohu jít pracovat jinam, alespoň brigádně?
Děkuji za odpovědi. Přeji hezký den. Tomáš

ODPOVĚĎ:
1) Při změně místa výkonu práce je nutné změnit celou smlouvu. Je tedy i možné do této nové smlouvy znovu vložit ustanovení o zkušební době.
2) Povinnost zaměstnavatele přidělovat práci zaměstnanci vyplývá z ustanovení § 38 odst. 1 písm. a) zákoníku práce. Vedle povinnosti přidělovat práci a platit za ni mzdu (plat) musí zaměstnavatel vytvářet též zaměstnanci podmínky pro plnění jeho pracovních úkolů a dodržovat ostatní pracovní podmínky stanovené právními předpisy, smlouvou nebo stanovené vnitřním předpisem. Přidělování práce tedy není jen právem, ale i povinností zaměstnavatele. Pokud zaměstnavatel nepřiděluje zaměstnanci práci, ať již je důvodem to, že nemá vhodnou práci nebo že takovou práci zaměstnanci přidělit nechce, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele a zaměstnanci přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Z judikatury vyplývá, že nepřestal-li zaměstnanec konat práci pro zaměstnavatele na základě vlastního rozhodnutí, ale z iniciativy zaměstnavatele (zaměstnavatel mu přestal přidělovat práci), může zaměstnavatele vyzvat k plnění jeho povinností, avšak není povinen přidělování práce na zaměstnavateli vyžadovat, ani se zdržovat po dobu, kdy zaměstnavatel neplní své právní povinnosti, na místě zaměstnavatelem určeném.
3) Pro výpočet průměrného výdělku se za rozhodné období považuje předchozí kalendářní čtvrtletí (bezprostředně předcházející).
4) Konat práci u jiného zaměstnavatele je možné za dodržení § 304 odst. 1 zákoníku práce, podle něhož zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.