Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako zdravotní sestra v nemocnici. V říjnu 2016 na oddělení, kde pracuji nastoupil k léčbě pacient, který byl v únoru 2017 propuštěn. Po jeho propuštění jsem se s ním venku náhodou setkala, v srpnu 2017 jsme spolu začali chodit a jsme spolu doposud. V době jeho hospitalizace jsem s ním udržovala čistě profesionální vztah sestra - pacient.

V prosinci 2017 opět nastoupil k léčbě k nám do nemocnice, ale je hospitalizován na jiném oddělení než pracuji. Vrchní sestra, tedy má nadřízená, mi sdělila, že buď vztah ukončím nebo dostanu hodinovou výpověď. Řekla jsem jí, že můj přítel je hospitalizován na jiném oddělení než pracuji, tudíž není přímo můj pacient, stýkám se s ním ve svém osobním volnu a v pracovní době si plním své povinnosti. Nemyslím si, že bych svým chováním porušila nějaký předpis, ve vnitřních předpisech nemocnice není žádná zmínka o zákazu vztahu mezi bývalým pacientem a sestrou a v etickém kodexu sester je napsáno, že sestra nesmí ZNEUŽÍT svého pacienta za sexuálními účely, to nedělám. Má vrchní sestra právo mě propustit? Děkuji Tina.

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce v § 55 uvádí, za jakých okolností lze okamžitě zrušit pracovní poměr. Patří mezi ně i situace, kdy zaměstnanec porušil povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
Etický kodex bez pochyby není právním předpisem, jehož porušení by mohlo směřovat k okamžitému zrušení pracovního poměru. Zaměstnavatel by také musel jednoznačně prokázat, že k porušení došlo, jakým jednáním a jak bylo zdravotnické zařízení (zaměstnavatel) vztahem zdravotní sestry a pacienta poškozeno.
Rozhodně nedoporučuji dávat výpověď a při pokusu o ukončení ze strany zaměstnavatele, mu sdělte prokazatelně, že na pokračování pracovního poměru trváte a s ukončením nesouhlasíte.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je vztah pacienta se zdravotníkem důvodem pro okamžitou výpověď z nemocnice, zdravotnického zařízení?
  • Zneužití pacienta zdravotníkem - je to důvod k okamžité výpovědi z nemocnice?
  • Má etický kodex vliv na možnost výpověďi zdravotníka nebo má přednost Zákoník práce?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.