Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Od 26.9.2017 jsem v pracovní neschopnosti, která bude trvat nejméně do konce kalendářního roku (operace ruky). 23.10.2017 jsem svému zaměstnavateli poslala doporučeně s dodejkou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, t. j. pracovní poměr by skončil 31.12.2017.

Před tím jsem se radila v Občanské poradně v Jakubské, zda se mi v tomto případě, t. j. podání výpovědi zaměstnancem, neprodlužuje výpovědní lhůta o dobu pracovní neschopnosti. Bylo mi řečeno, že nikoliv. Můj zaměstnavatel ale tvrdí, že to není pravda, že celou výpovědní lhůtu budu muset chodit do práce. Prosím Vás tedy o radu, který paragraf Zákoníku práce toto konkrétně řeší. Naděžda

ODPOVĚĎ:
Prodloužení výpovědní lhůty je možné pouze při výpovědi ze strany zaměstnavatele, nikoliv když ji podá zaměstnanec sám. Prodloužení výpovědní doby je upraveno v § 53 odst. 2 zákoníku práce pouze pro výpověď ze strany zaměstnavatele. Ani v takovém případě se výpovědní doba neprodlužuje, zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, pokud zaměstnanec sdělí, že na prodloužení pracovního poměru netrvá. Případné prodloužení výpovědní doby je tedy vždy na vůli zaměstnance.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď zaměstnancem v pracovní neschopnosti a výpovědní lhůta - musí zaměstnanec celou výpovědní lhůtu odpracovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.