Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit, jak má postupovat člověk v pracovní neschopnosti, který dostal od zaměstnavatele výpověď. Zaměstnanecký poměr trvá 15 let (2002-2017), je sjednán na dobu neurčitou. Pracovní neschopnost zaměstnance je od začátku září 2017. Výpověď byla zaslána poštou insolvenčním správcem, doručena byla na konci září 2017.

Ve výpovědi je uvedeno, že „podle §52 písm. a) zákoníku práce vám dáváme výpověď z pracovního poměru z důvodu zrušení části organizace dnem 30.11.2017. ...neboť rozhodnutím insolvenčního správce byla zrušena všechna pracovní místa dnem 30.11.2017, s účinností 1.12.2017“ „Podle ustanovení §67 odst. 1 …. máte nárok na výplatu zákonného odstupného a zvýšeného odstupného dle kolektivní smlouvy.“ Je tento postup v souladu se zákonem, případně, jak by měl zaměstnanec na výpověď zareagovat? Pracovní neschopnost bude trvat ještě cca 2 měsíce. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Podle § 54 písm. a) zákoníku práce se zákaz výpovědi podle § 53 (mimo jiné  době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným) nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a). Insolvenční správce se dostává do pozice zaměstnavatele a může jeho jménem jednat. Výpověď je tedy v pořádku, i když jste v pracovní neschopnosti.
Následně běží dva měsíci výpovědní doby. Pak by Vám měl zaměstnavatel předat všechny dokumenty týkající se ukončení pracovního poměru a v nejbližším výplatním termínu vyplatit odstupné. Zaměstnanec by měl jen potvrdit převzetí výpovědi a před ukončením výpovědní doby kontaktovat zaměstnavatele kvůli vydání potřebných dokumentů.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď od zaměstnavatele, zaměstnanec na neschopence - firma v insolvenci, likvidaci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.