Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ročník 1957, invalidní důchodce. Protože pobírám důchod druhého stupně, byl jsem nucen chodit do zaměstnání a přivydělat si částku k důchodu. Protože i přes mé vypětí všech sil i psychiky po devíti měsících jsem práci nezvládal, byl jsem nucen opět navštívit lékaře, který mi vypsal pracovní neschopnost, tedy neschopenku.

Nyní jsem v nemocenském stavu. Nevím co se mnou bude dál. Nastane doba, kdy mi bude muset paní doktorka neschopenku ukončit a já nevím, protože nejsem již schopen do práce nastoupit, zda můžu dát v zaměstnání výpověď v nemocenském stavu a poté se nahlásit na ÚP. Děkuji mockrát za odpověď Daniel.

ODPOVĚĎ:
V průběhu pracovní neschopnosti je možné ukončit pracovní poměr ze strany zaměstnance. Nicméně ze zákona o zaměstnanosti plyne, že se uchazečem o zaměstnání nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je uznána dočasně neschopnou práce. Postup by tedy měl být takový, že před ukončením pracovní neschopnosti podáte výpověď, následně po ukončení výpovědní doby bude ukončena i pracovní neschopnost a Vy se přihlásíte na Úřadu práce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď ze zdravotních důvodů zaměstnancem v pracovní neschopnosti - nezvládání práce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.