Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Jsem manuálně pracující – zedník údržbář. Od února 2018, kvůli vleklým bolestem a zhoršené hybnosti pravé ruky pobírám nemocenské dávky s prvotně určenou diagnózou – artróza. Na artrózu jsem podstoupil mnoho neefektivních rehabilitací, ale teprve nedávným vyšetřením na specializovaném pracovišti na ruce bylo zjištěno, že mé potíže s artrózou nesouvisejí.

Stav je sice subjektivně podobný, ale bez operativního zásahu neřešitelný (laicky – mám v ruce nějak přetočenou jednu kost v zápěstí). Termín operace je určen na únor 2019. Mé potíže tedy nemizí, přesto mi můj praktický lékař chce neschopnost ukončit s tím, že mi nemocenskou lze proplácet jen jeden rok, což by mi vycházelo do operace a následné rehabilitace bych již byl bez nemocenské a na komisi mě prý nepošle. U zaměstnavatele nyní všichni zaměstnanci procházejí kontrolou (jako vstupní prohlídka) u nedávno určeného smluvního lékaře a i po mně tedy zaměstnavatel požaduje, abych tuto prohlídku podstoupil. Problém nastane, až mě můj praktik uschopní i přes mou neschopnost používat plnohodnotně pravou ruku a z tohoto důvodu pak neprojdu u lékaře určeného zaměstnavatelem. Co tedy mohu podniknout? A opravdu není jiná možnost vyplácení nemocenské po roce pracovní neschopnosti? Děkuji, Antonín

ODPOVĚĎ:
Prodloužení podpůrčí doby je možné i po vyčerpání její základní doby, pokud jsou naplněny právními předpisy stanovené podmínky. Jedná se o případy, kdy je možno na základě vyjádření lékařské posudkové služby OSSZ předpokládat, že zaměstnanec v krátké době nabude pracovní schopnosti. O poskytnutí nemocenského po uplynutí podpůrčí doby rozhoduje OSSZ na žádost zaměstnance. Žádost se podává u příslušné OSSZ (jedná se o OSSZ, která vyplácela nemocenské). K žádosti je dobré přiložit aktuální lékařské zprávy, případně vyjádření ošetřujícího lékaře o probíhající léčbě. Žádost lze podat nejpozději do 3 měsíců ode dne, kterým podpůrčí doba uplynula. OSSZ obvykle prodlužuje podpůrčí dobu nejdéle o tři měsíce a poté je opět třeba požádat o další prodloužení. V případě, že OSSZ nevyhoví žádosti o prodloužení podpůrčí doby, je možno podat odvolání. Odvolání se podává do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí u OSSZ, která rozhodnutí vydala.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak napadnout uschopnění lékařem pokud má pacient nadále zdravotní potíže?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.