Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Pracujeme v nepřetržitém provozu, ve 12 hodinových směnách, vč. přestávky na oběd, kterou do pracovní doby nezapočítáváme. Vyrovnávací období, dle dohody máme nastaveno na 26 týdnů po sobě jdoucích (cca 6 měsíců), s vyrovnávací pracovní dobou 975 hodin. Směny plánujeme na každý měsíc samostatně.

Jako pomůcku používáme fond pracovní doby v jednotlivých měsících, dle pracovního kalendáře s počtem hodin, pro pracovní dobu 37,5 hodiny týdně, vč. placených víkendu a státních svátků.
1) Může nám zaměstnavatel v průběhu vyrovnávacího období plánovat směny v jednotlivých měsících tzv. do mínusu, používali jako pomůcku fond pracovní doby, dle pracovního kalendáře, s tím, že na konci vyrovnávacího období je naplněn fond pracovní doby v minimální výši požadovaných 975 hodin dle ZP?
2) Může mi zaměstnavatel změnit plán pracovních směn, ze dne na den a jak mě musí o změně informovat?
a) ústním sdělením
b) písemnou formou
3) Je stanovena doba, s jakou mě musí zaměstnavatel (dopředu) seznámit se změnou v rozpisu směn?
4) Může mi zaměstnavatel naplánovat v průběhu měsíce pracovní směnu navíc? Jak je tato směna popř. evidována a jakou formou mi musí být oznámena?
a) směna je započítána do fondu pracovní doby ve vyrovnávacím období
b) směna musí být vedena jako práce přesčas, s úhradou v následující měsíční výplatě, vč. příplatku za presčasovou práci a do fondu hodin vyrovnávacího období se již nezapočítává
c) jedná-li se o práci přesčas, musí mě zaměstnavatel informovat ústně, nebo písemně
5) Na našem pracovišti, je založena pobočka celorepublikově působící odborové organizace zaměstnanců, ale na našem pracovišti nemá uzavřenou kolektivní smlouvu se zaměstnavatelem. Má tato organizace nějaké pravomoce, nebo zaměstnavatel povinnosti, vůči této OO bez uzavřené KS?

ODPOVĚĎ:
1/ Plánování směn musí ze strany zaměstnavatele ve Vašem případě proběhnout na celé vyrovnávací období; pro posouzení dodržení odpracované doby je rozhodující, zda na konci tohoto stanoveného vyrovnávacího období bude týdenní doba odpovídat zákonným požadavkům.
2/Zaměstnavatel může změnit plán pracovních směn, změnu v rozvržení směn však musí oznámit min. 2 týdny před začátkem období, na které je pracovní doba rozvržena. Jestliže ji máte nastavenou na 26 týdnů (vyrovnávací období), pak musí být směny rozvrženy na celé toto období. Zaměstnavatel se může dohodnout se zaměstnancem na jiné délce doby, kdy ho musí o změně rozvržení směn informovat. Informace o rozvrhu a jeho změně musí být písemná – viz § 84 ZP:
Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
3/ Ano, ve Vašem případě min. 2 týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena (rozvržena je na celé vyrovnávací období, tedy 26 týdnů), pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
4/ V průběhu měsíce tak lze učinit pouze pokud je vyrovnávací období (a tedy období pro plánování směn) 1 měsíc a oznámit Vám to musí min. 2 týdny před začátkem tohoto naplánovaného měsíce, pokud se s Vámi předem nedohodl na jiné době oznámení. Protože ve Vašem případě je vyrovnávací období, a tedy i období, na které má zaměstnavatel stanovit rozvrh směn 26 týdnů, nesmí v průběhu měsíce udělat změnu.
Změnu rozvrhu směn může zaměstnavatel udělat min. 2 týdny před stanoveným obdobím (u Vás 26 týdnů), pokud jste se předem nedohodli na době kratší. Pojem Fond pracovní doby zákoník práce nezná, zřejmě máte na mysli, zda se Vám odpracovaná směna navíc řádně počítá do celkové odpracované doby v daném vyrovnávacím období – pokud ano, odpověď je kladná, tj. taková směna se Vám započítává. Pokud jde o práci přesčas (tedy pokud byla „zvláštní“ směna nařízena ze dne na den), pak se tato směna zohledňuje samostatně a nezapočítává se do odpracované doby v rámci vyrovnávacího období. Pokud máte uzavřenou kolektivní smlouvu, pak může být práce přesčas v rozsahu max. 120 hodin započtena do pracovní doby v bezprostředně následujícím vyrovnávacím období.
Ano, toto tvrzení je správné (záleží vždy na tom, zda máte kolektivní smlouvu). Odměna za práci přesčas bude vyplacena v následujícím výplatním termínu.
Nařídit práci přesčas může zaměstnavatel pouze výjimečně, z vážných provozních důvodů a v rámci zákonem stanovených časových limitů. Zákon výslovně nepředpokládá písemné stanovení práce přesčas, je to však jistě vhodné z hlediska důkazného.
5/ Ano, platí zde zákaz diskriminace pro členy této OOZ, povinnost poskytnout zázemí a stanovenou úhradu nákladů a také povinnost projednat dle § 276 ZP.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nepřetržitý provoz, vyrovnávací období a naplánování směn zaměstnavatelem podle fondu pracovní doby
  • Změna rozpisu směn - kolik dní předem musí oznámit změnu zaměstnavatel zaměstnanci?
  • Přikázání směny navíc zaměstnavatelem - jak musí sdělit změnu zaměstnanci?
  • Změnu rozvrhu směn a vliv vyrovnávacího období u nepřetržitého provozu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.