Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Pracuji v obchodě na zkrácený úvazek 35 h/t a mám nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Zaměstnavatel mi na měsíc prosinec rozplánoval 147 hodin, což obsahuje i počet hodin za dva státní svátky. Je to tak správně? Započítává se svátek do fondu pracovní doby při nerovnoměrně rozvržené pracovní době? Děkuji za odpověď. Diana

ODPOVĚĎ:
U zaměstnanců pracujících v režimu nerovnoměrného rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen vypracovat rozvrh směn na celé vyrovnávací období bez ohledu na to, na které dny připadnou svátky. V případě, že svátek připadne na den, který je pro zaměstnance podle rozvržení pracovní doby jeho pracovním dnem, mohou nastat následující situace:
- Zaměstnanci z důvodu svátku směna odpadla -  doba, kdy zaměstnanec v důsledku svátku nepracoval, se posuzuje jako výkon práce a započítává se do stanovené týdenní pracovní doby v příslušném týdnu. Tito zaměstnanci tak nejsou povinni směnu, jež jim v důsledku svátku odpadla, napracovat v pozdějším období;
- Zaměstnanec v den svátku pracuje - zaměstnanci ve mzdové sféře, který ve svátek pracoval, za dobu práce ve svátek náleží podle ustanovení § 115 odst. 1 zákoníku práce dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, a to nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době.
Pokud svátek připadl na den, který podle rozvržení pracovní doby není pro zaměstnance pracovním dnem, pak nemá svátek vliv na jeho pracovní dobu ani na výši jeho mzdy či platu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Počítá se státní svátek do fondu pracovní doby? (nerovnoměrně rozvržená pracovní doba)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.