Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.71 (7 hlasů)

Může mi zaměstnavatel dát vytýkací dopis na základě neplnění povinností zaměstnance a porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci? Údajně se jedná o nekorektní vystupování, kde došlo k poškození dobrého jména firmy. Neloajální jednání znemožnilo vedoucímu pracovníkovi praxi v jiné firmě, šíření negativní atmosféry.

Můžu vyžadovat popis kontkrétních situací a důkazů písemně? Podle ustanovení § 301 zákoníku práce, mám plnit pokyny nadřízených v souladu s právními předpisy, spolupracovat s ostatními zaměstnanci, a nejednat v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele. Můžu i na tuto všeobecnou formulaci ze zákona žádat popis konkrétní situace? Šlo především o to, že na pronájem kuchyně není vytvořen žádný právní předpis a příprava vegetariánského jídla je v této chvíli také v rozporu s vyhláškou o školním stravování. Mám možnost se nějak bránit? Děkuji za odpověď. Viola

ODPOVĚĎ:
Vytýkací dopis je jednostranné rozhodnutí zaměstnavatele, které bývá využíváno především při porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci. Často bývá znakem hrozící výpovědi podle § 52 písm. g) zákoníku práce.
Pokud s vytýkacím dopisem nesouhlasíte, můžete při jeho převzetí písemně uvést, že s jeho převzetím nesouhlasíte. Pokud si  vytýkací dopis odmítnete převzít, nic to nemění na jeho platnosti. V případě soudního sporu se bude dopis brát jako platný.
Pokud s důvody uvedenými ve vytýkacím dopise nesouhlasíte, můžete se bránit písemnou formou, kde vysvětlíte svoje důvody k nesouhlasu. Písemnost pak doručte zaměstnavateli stejným způsobem jako byl doručen vytýkací dopis. Pokud zaměstnavatel písemnost ignoruje a výpověď přesto podá, oba dopisy pak budou sloužit jako důkaz v případném soudním sporu.
Ve fázi, kdy dochází k zaslání vytýkacího dopisu, nemá zaměstnanec moc velký prostor pro obranu. Pokud však dopis neobsahuje dostatečné vysvětlení a nedává Vám tak možnost dosáhnout "zlepšení", vezme i tento fakt v úvahu soud při případném sporu o neplatnost ukončení pracovního poměru.
Kdykoli v průběhu doby máte možnost požádat zaměstnavatele o vysvětlení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se bránit oficiální neoprávněné kritice od zaměstnavatele
  • Dokazování hrubého porušení pracovní kázně a neplnění povinností zaměstnance
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.