Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako uklízečka v příspěvkové organizaci senior. Zajímalo by mě jak je to s prací ve svátek. Zaměstnavatel mi odmítá den zaplatit s tím, že si musím vybrat náhradní volno za den kdy jsem v práci a je státní svátek. Je to opravdu tak? Nebo je to na domluvě? A co když odmítnu pracovat ve svátek jen za náhradní volno? Můžu se nějak bránit? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Podle § 135 zákoníku práce  za práci ve svátek poskytne zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, a to nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna se plat nekrátí. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku ve výši průměrného hodinového výdělku za hodinu práce ve svátek místo náhradního volna.
Za práci ve svátek Vám teda náleží plat, ten nelze nijak krátit. Zároveň máte nárok na náhradní volno. V případě, že by bylo možné se se zaměstnavatelem dohodnout, bylo by možné místo volna poskytnout příplatek.
Možnosti tedy jsou:
plat za odpracované hodiny + volno, nebo
plat za odpracované hodiny + příplatek.
Pokud Vám zaměstnavatel odpracovaný svátek vůbec nezaplatí, jen poskytne volno, dochází k nevyplacení části mzdy a je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhradní volno za státní svátek - může to zaměstnanec odmítnout
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.