Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem matka (dvě děti v mateřské škole, tedy MŠ) zaměstnaná na půl úvazku na postu prodejce uměleckých knih v prodejně, která je součástí státní instituce - galerie. Mám ještě dva kolegy studenty a jednoho nestudenta, poloviční úvazky a tříčtvrteční. Dozvěděli jsme se, že máme odpracovat směny během vánočních svátků a Nového roku. Tedy 25, 26.12. 2017 - svátky a dále i 1.1.2018.

Běžně se střídáme na víkendových směnách, v pondělí zavřeno. Dovolili jsme se ohradit proti svátku 25.12. a 1.1.2018, ostatní pokrýváme. Bylo nám ale odpovězeno, že tyto svátky musíme být v práci a že je to příkazem od generálního ředitelství galerie, tedy GŘ. Podotýkám, že oba dva dny jsou pondělky, kdy je obvykle zavřeno. Můžete mi/nám prosím poradit, jak postupovat v tomto případě? Byla jsem vždy na volné noze, tedy nemám zkušenosti jako zaměstnanec. Předem Vám velice děkuji za odpověď. S pozdravem, Jiřina.

ODPOVĚĎ:
Rozvrhnout pracovní dobu je právem zaměstnavatele, pokud dodrží následující limity:
Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena.
Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu, a svátky. Práci ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit jen výjimečně. Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu (výčet je obsažen v § 91 odst. 3 zákoníku práce) a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.
Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Příkaz nástupu do práce ve státní svátek od zaměstnavatele
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.