Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se poradila v jakém pracovním režimu, a jakým způsobem má být v mém zaměstnání počítána délka týdenní pracovní doby. Jsem zaměstnána na call centru, které má provoz každý den (pracovní dny + víkendy + svátky) 7:00 – 22:00 hod. (nestřídáme se tedy jako v 3 směnném provozu po 24 hodin, ale ani v 2 směnném provozu po 12 hodin).

Můžeme pracovat v 5 typech různých směn. Jedná se o směny v délce 7 hod a 45 min. Ráda bych se tedy zeptala či se jedná o dvousměnný pracovní režim? Platí tedy pro tento pracovní režim délka pracovní doby 40 hodin? Jestliže jsme však pracoviště s dvousměnným pracovním režimem jedná se o maximální délku 38,75 hodiny týdně? Rovněž kterým dnem má začít začátek výpočtu týdenní pracovní doby? Je to pondělí? Děkuji, Nina.

ODPOVĚĎ:
Definice dvousměnného pracovního režimu je uvedena v § 78 odst. 1 písm. d) zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, když stanoví, že dvousměnným pracovním režimem je režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve 2 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. To, co vyplývá z § 78 odst. 2 zákoníku práce, podle kterého ustanovení § 78 odst. 1 písm. d) až f) zákoníku práce platí i v případě, kdy při pravidelném střídání zaměstnanců ve směnách dojde k souběžnému výkonu práce zaměstnanců navazujících směn, avšak jen po dobu nejvýše 1 hodiny, je potřebné považovat za výjimku z vyjmenovaných ustanovení zákoníku práce.
Vzájemné střídání zaměstnanců spočívá v tom, že dochází ke střídání dvou skupin zaměstnanců v intervalech určených zaměstnavatelem.
Zákoník práce nestanoví bezprostřední návaznost výkonu práce při tomto střídání. Ke vzájemnému střídání však musí dojít v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. K určitému přerušení mezi nástupem směn může dojít.
Pravidelnost střídání zaměstnanců spočívá například v tom, že jedna skupina zaměstnanců pracuje jeden týden v ranní směně a druhá skupina zaměstnanců pracuje ve stejném týdnu v odpolední směně. V následujícím týdnu se pořadí střídání v těchto směnách vymění.
Pokud Vámi uváděné rozvržení pracovní doby veškeré výše vymezené atributy splňuje, což z dotazu není zcela jasné, je potřebné tento režim práce považovat za dvousměnný pracovní režim, kterému přísluší stanovená týdenní pracovní doba v délce 38,75 hodiny týdně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dvousměnný pracovní režim - definice, vysvětlení, příklad z praxe
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.