Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn pracuje jako číšník, smlouva na dobu neurčitou. Je evidentní, že firma začíná upadat a chce se zbavit zaměstnanců. Začalo to zkracováním pracovní doby. Pokračuje to neplaceným volnem. Syn měl směnu 25.8. a 26.8., bylo mu ale sděleno, že tyto 2 dny bude provozovna zavřená a do práce nemusí. Dnes (03.10.2018) jsme zjistili, že bylo normálně otevřeno.

Další směna má být 29.8. a 30.8. Dnes (03.10.2018) šéf synovi sdělil, že si má vzít na tuto dobu neplacené volno. Navíc byla synovi vytýkána spousta malicherných věcí, z nichž většina byla neopodstatněných a spousta nepravdivých (špatná hudba z rádia, rozšiřování pomluv, špatná nabídka zboží hostům apod.). Dokonce padla zmínka o výpovědi dle paragrafu 53! 03/2018-08/2018 má syn nahlášenou dovolenou od 5.9.2018. Ale 3.9 a 4.9. by měl jít ještě do práce. Máme podezření, že mu ústně opět řeknou, že má neplacené volno, ale potom toho zneužijí a dají výpověď pro absenci. Má zaměstnavatel právo na takové jednání? Jak se můžeme bránit? Kam si můžeme stěžovat? Delší dobu nežiji v CZ, takže nemám přehled. Nemíním toto jednání nechat jen tak. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Podle § 84 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.
V případě, že je směna již rozvržena a zaměstnavatel včas neoznámí změnu rozvrhu a práci pro daného zaměstnance nemá, jedná se o překážky na straně zaměstnavatele, tedy o volno s náhradou mzdy.
Zaměstnavatel nesmí bez dohody se zaměstnancem přikázat zaměstnanci neplacené volno.
Doporučuji trvat na písemném oznámení, že směna nebude odpracována a obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může zaměstnavatel přikázat neplacené volno pokud nemá práci pro zaměstnance, ale provozovna je otevřená?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.