Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době mám v práci firemní notebook. Dále používám svůj mobil na vyřizování pracovních hovorů - ze začátku jsem hovory jen přijímal, ale nyní začíná narůstat počet odchozích hovorů a takto provolaný kredit mi není proplácen. V pracovní smlouvě nemám sjednánu práci přesčas v rozsahu 150 hodin a její zohlednění ve mzdě.

V pracovní smlouvě nemám žádné zmínky o pracovních prostředcích/nástrojích.
1) Prosím, jak mohu v této situaci postupovat ohledně odmítnutí používání mého mobilního telefonu při vyřizování pracovních záležitostí? Mohu tak učinit ze dne na den, nebo je třeba zaměstnavatele dopředu informovat s mým nesouhlasem? Podotýkám, že jsem se již zkoušel se zaměstnavatelem domluvit, ale bez úspěchu - podle šéfa je to zanedbatelný náklad.
2) Mám ještě problém s firemním notebookem - je starý přes 10 let a tudíž velice pomalý - stačí mít zapnutý jeden program nebo prohlížeč a už začne docházet k zasekávání a prodlevám. Kvůli tomu nestíhám v pracovní době odvést tolik, kolik bych stihl na normálně funkčním notebooku a když pak zůstanu přesčas, tak mi jej zaměstnavatel nechce uznat ani proplatit. Šéf mi již několikrát naznačoval, že jsem docela pomalý a podle něj by stačilo mít na notebooku spuštěno méně aplikací. Také jsem se zkoušel domluvit jako u mobilu a bylo mi nabídnuto, ať si donesu svůj notebook, samozřejmě bez jakéhokoli uhrazení jeho používání. Lze prosím tuto situaci nějak řešit a mohlo by mi i případně hrozit doručení vytýkacího dopisu za "pomalou" práci s následnou výpovědí? Mohu odmítnout práci přesčas kvůli nedokončené práci z důvodu pomalého notebooku?

ODPOVĚĎ:
Ad 1 – Kdykoliv (tedy i ze dne na den) můžete odmítnout používat svůj soukromý mobilní telefon pro pracovní účely. Jednou ze základních povinností zaměstnavatele je vytvářet podmínky pro plnění pracovních úkolů zaměstnance, jestliže tedy výkon práce vyžaduje použití mobilního telefonu, musí mu ho zaměstnavatel přidělit jako pracovní prostředek. Zaměstnanec a zaměstnavatel se mohou dohodnout na použití mobilního telefonu zaměstnance, avšak k jeho použití nemůže být zaměstnanec nucen.

Ad 2 – Zde lze rovněž odkázat na § 38 písm. a) zákoníku práce, dle kterého má zaměstnavatel povinnost vytvářet zaměstnanci pro plnění pracovních povinností a úkolů podmínky. Pracovní prostředky, které zaměstnanec ke své práci potřebuje a které mu zaměstnavatel poskytuje musí umožňovat výkon práce na takové úrovni, jaká je zaměstnavatelem požadována. Jestliže to tak není a zaměstnavatel by z tohoto důvodu zaměstnance postihoval či mu dokonce dal výpověď, pak se zaměstnanec může bránit námitkami a žalobou o neplatnost výpovědi. V soudním sporu by se pak prokazovalo, že jste práci vykonával řádně a ve splnění úkolů vám bránily pouze pracovní prostředky přidělené zaměstnavatelem. Svůj notebook můžete používat po dohodě se zaměstnavatelem, k jeho použití vás však zaměstnavatel nemůže nutit. Pokud plníte úkoly, které vám byly přiděleny řádně a přesto jste nucen pracovat i po skončení pracovní doby, abyste přidělenou práci dokončil, nejedná se o nařízenou práci přesčas ve smyslu zákoníku práce. Zaměstnavatel vám může práci přesčas nařídit, a to za podmínek stanovených zákonem, v takovém případě vám bude náležet odměna za tuto dobu a příspěvek za práci přesčas. Jestliže v pracovní smlouvě nemáte zohledněnou práci přesčas, pak můžete práci nad rámec pracovní doby odmítnout.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vytýkací dopis z důvodu pomalosti v práci, důvodem je velmi pomalý notebook - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.