Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme pořádat tábory. Zapotřebí budou dohody o provedení práce s brigádníky na hlídání, program pro děti a noční dozor. Vztahuje se na DPP minimální mzda? Je možné nějakým způsobem vytvořit úkolovou mzdu, přesto že se jedná o práci v podstatě 24 h denně 14 dní v kuse? Jaktože drtivá většina organizací táborů nabízí brigádníkům max 2.000 Kč/týden, je to vůbec legální?

Na druhou stranu při pořádání malých táborů cca 20 dětí, není možné ani více nabídnout, protože jinak by akce byla ztrátová. Je možné nějakým způsobem na klasické DPP s hodinovou mzdou při nedodržení některých dohodnutých bodů sepsané v DPP jako náplň práce ukládat nějaké sankce? (případně pokud výše sankcí bude jasně sepsaná přímo v DPP). Je možné sankcemi snížit plat pod minimální mzdu? (Např: neustálé pozdní příchody atd.). Děkuji, Čeněk

ODPOVĚĎ:
I na brigádníky pracující na DPP se vztahuje minimální mzda. Minimální mzda je v současné době 12 200 Kč při 40 hodinovém pracovním týdnu, tedy cca 3050 Kč za týden, nebo přesněji 73,20 Kč za hodinu.
Úkolová mzda je výše mzdy závisející na počtu jednotek vykonané práce, což je v případě tábora jen těžko představitelné, nikoli však z hlediska právní úpravy vyloučené. Platí však, že jestliže mzda v kalendářním měsíci výše minimální mzdy nedosáhne, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek, a to bez ohledu na jeho zaviněnou či nezaviněnou nižší výkonnost, což platí i pro zaměstnance odměňované úkolovou mzdou.
Zákoník práce zakazuje ukládat zaměstnanci finanční sankce, proto není možné stanovit je v DPP.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Sankce v DPP, dohodě o provedení práce - táborový vedoucí
  • Pokuta od zaměstnavatele v dohodě o provedení práce - je toto dle Zákoníku práce?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.