Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji u zaměstnavatele v nepřetržitém provozu ve dvanácti hodinových směnách. Vyrovnávací období máme nastaveno po šesti měsících, kde plníme fond pracovní doby, dle pracovního kalendáře, jelikož rozpis směn, se plánuje vždy čtrnáct dní předem na měsíc následující. Kdy máme např. v období únor až červenec, celkový fond 967,5 hodiny.

Po vyúčtování vyrovnávacího období máme odpracováno např. 1080 hodin, včetně dovolené na zotavenou (cca 8 dní, po 12 hodinách). Celkový přesčas hodin, mám tedy 112,5 hodiny, který mi zaměstnavatel proplatí.
1) Počítá mi zaměstnavatel přesčasovou práci správně?
2) Nebo, čerpána dovolená se nemůže započítávat do celkového pracovního fondu vyrovnávacího období a mám tím pádem odpracováno pouze 984 hodin, kde přesčas by činil pouze 16,5 hodin?
3) Mohl by po mě zaměstnavatel, po přepočtu nárokovat navrácení proplacené přesčasové mzdy, kdyby tato práce přesčas byla vypočítávána špatně, kolik let zpětně?
Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Čerpání řádné dovolené na zotavenou je považováno za "odpracovanou" dobu, počítá se tedy do fondu pracovní doby.
Pokud by zaměstnavatel špatně vyplatil mzdu, tedy přesčasy přeplatil, poběží obecná promlčecí lhůta, která činí podle občanského zákoníku 3 roky.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpočet mzdy za práci přesčas - vliv vyrovnávacího období fondu pracovní doby
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.