Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.50 (2 hlasů)

Mám uznanou nemoc z povolání. Když dosáhnu v novém zaměstnání vetší mzdu než jsem měl ve starém, tak nebudu dostávat nic. Co když tady tu práci z nějakého důvodu nebudu vykonávat a budu pracovat jinde za menší mzdu. Bude mi zase vyplacená renta? Děkuji

ODPOVĚĎ:
Náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti upravuje § 271b zákoníku práce. Podle tohoto ustanovení náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Ke snížení invalidního důchodu pro souběh s jiným důchodem podle právních předpisů o důchodovém pojištění, ani k výdělku zaměstnance, kterého dosáhl zvýšeným pracovním úsilím, se nepřihlíží.
K případnému snížení renty podle zákoníku práce dochází v případě, že dosahuje zaměstnanec ze své viny nižšího výdělku než ostatní zaměstnanci vykonávající u zaměstnavatele stejnou práci nebo práci téhož druhu, pak se považuje za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání průměrný výdělek, kterého dosahují tito ostatní zaměstnanci.
Pokud tedy nastoupíte do jiného zaměstnání s nižším výdělkem a na této pracovní pozici budete dosahovat stejného výdělku jako ostatní zaměstnanci, renta Vám vyplácena bude.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ztráta na výdělku z důvodu nemoci z povolání po ukončení pracovní neschopnosti
  • Výpočet renty po výpovědi, ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.