Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ke škole jsem si domluvila brigádu – roznos letáků. V inzerátu bylo napsáno, že roznos bude na 3 ulicích + jejich okolí, odměna 300 Kč/úkon, roznos 1x týdně. Nemohla jsem dojet do firmy podepsat smlouvu, a tak mi navrhli, že mi ji dovezou spolu s letáky den před roznosem, tj. 31.10.2017. V ten den večer tedy přijel pán, dovezl mi letáky i smlouvu.

Byl večer, tma, pršelo, takže jsem smlouvu před podpisem jen zběžně prolistovala, ale pořádně nepročetla. Potom smlouvu odvezl s tím, že mi ji v sobotu (4.11.2017) doveze. Dodnes (6.11.2017) smlouvu nemám. Co se týče práce: místo slibovaných ulic v mém okolí jsem dostala opačný konec města, brutto mzda za 1. roznos byla 544 Kč (přitom práce zabrala 14 hodin, takže jsem pracovala za 38 Kč/hod.), mzda za 2. roznos je 244 Kč (očekávám min. 7 hod práce). Dnes (21.12.2017) budu písemně zasílat výpověď, avšak kvůli výpovědní lhůtě mě čeká ještě několik roznosů. Chtěla jsem se zeptat, zda-li se můžu nějak bránit proti mzdě (minimální hrubá mzda u dohody o provedení práce DPP 66 Kč/hod.) a zda-li je v pořádku, že mi vzali podepsanou smlouvu a zatím mi ji nevrátili. Telefony mi firma nezvedá. Děkuji.  

ODPOVĚĎ:
Hranice minimální mzdy platí i pro práce konané mimo pracovní poměr na základě dohod (DPČ a DPP). Otázkou však je, zda máte pro přidělený region v dohodě stanoven počet hodin, během nichž byste měla roznos zvládnout, nebo zda je odměna stanovena bez ohledu na počet hodin strávených prací.
Podle § 34 odst. 5 zákoníku práce každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení pracovní smlouvy.
V obou případech tedy pravděpodobně došlo ze strany zaměstnavatele k pochybení a je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce - http://www.suip.cz/.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaměstnavatel nedal zaměstnanci podepsanou pracovní smlouvu - musí mu ji dát?
  • Povinnost zaměstnavatele předat zaměstnanci podepsanou pracovní smlouvu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.