Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné mít dva hlavní pracovní poměry najednou? Jedná se mi o to, moje sestra pracuje v obchodním řetězci, v dubnu 2015 nastoupila na mateřskou dovolenou a následně na rodičovskou dovolenou, s tím že bude doma s dítětem do dubna 2018. Jelikož jí došly finanční prostředky, chtěla nastoupit již v listopadu 2017.

S tím zaměstnavatel nesouhlasil. Zaměstnavatel si ji pozval, a oznámil jí, že její místo zaniklo a že pro ní nebude mít práci. Tak si sestra našla práci ve státní sféře, kde by mohla již nastoupit v prosinci 2017. Nynější zaměstnavatel jí, řekl, že jí dá dvouměsíční výpověď v dubnu 2018 s odstupným. Jelikož ve státní správě bude mít poloviční plat, potřebovala by to odstupné, aby ji to vynaložilo náklady na živobytí, bydlení, školku než se zapracuje a zvedne se jí plat. Proto se ptám, zda může mít druhý hlavní pracovní poměr a za jakých podmínek. Děkuji Julie.

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec může mít pracovních poměrů kolik sám chce, pokud zvládá plnit povinnosti ve všech těchto vztazích. Zákoník práce v § 304 klade jediné omezení, a to že zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
Pokud jde o státní sféru, jde-li o pozici, na níž se vztahuje zákon o státní službě, je nutné respektovat § 81 tohoto zákona, podle něhož státní zaměstnanec může vykonávat jinou výdělečnou činnost než službu podle tohoto zákona pouze s předchozím písemným souhlasem služebního orgánu. Toto omezení se rovněž nevztahuje na činnost vědeckou, pedagogickou, publicistickou, literární nebo uměleckou, na činnost znalce nebo tlumočníka vykonávanou podle jiného zákona pro soud nebo jiný správní úřad než ten, ve kterém vykonává službu, na činnost v poradních orgánech vlády a jejich orgánech, činnost v poradních nebo jiných orgánech ústředního správního úřadu nebo ve zvláštních orgánech, které podle jiného zákona vykonávají státní správu, a na správu vlastního majetku.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Více hlavních pracovních poměrů HPP najednou - lze to?
  • Dovoluje Zákoník práce více HPP najednou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.