Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se zeptat, zda si můžu zažádat o proplacení nákladů na dopravu, pokud mne zaměstnavatel pošle na školení. Jaký paragraf zákoníku práce toto upravuje? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Účast na školení za účelem prohlubování kvalifikace se považuje za výkon práce. Podle § 230 odst. 3 zákoníku práce přisluší za tuto dobu zaměstnanci mzda nebo plat. Pokud je zaměstnanec vyslán na školení mimo sjednané místo výkonu práce, jde zároveň o pracovní cestu.
Výkonem práce je i ostatní činnost na pracovní cestě, která zasahuje do stanovené pracovní doby. A to v souladu s ustanovenim § 210 zákoníku práce: „Doba strávená na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště jinak než plněním pracovních ukolů, která spadá do pracovní doby, se považuje za překážku v práci na straně zaměstnavatele, při které se zaměstnanci mzda nebo plat nekrátí. Jestliže však zaměstnanci v důsledku způsobu odměňování mzda nebo plat ušla, přisluší mu náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. “
Vzhledem k tomu, že se jedná o pracovní cestu, uplatní se i § 152 a násl. zákoníku práce, které upravují cestovní náhrady.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Má zaměstnanec právo na proplacení dopravy od zaměstnavatele na místo školení (byl vyslán zaměstnavatelem)
  • Právo, nárok zaměstnance na proplacení cesty na školení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.