Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V mém volném čase jsem měl úraz při sportu - poranil jsem si záda. Po 2 měsících na nemocenské jsem se vrátil do zaměstnání a jsem již schopen bez problémů vykonávat svoji práci obchodníka - jedná se o práci u počítače a s telefonem, takže nic náročného. Problém je ale v tom, že jsem u této pozice před úrazem také pomáhal s balením objednávek ve skladu, což by měli vykonávat skladníci, ale firma je celkem malá, takže jsem zde pomáhal i já.

Tuto práci ale nejsem nyní schopen vykonávat, jelikož je při balení nutno být v předklonu a předměty k balení jsou dosti těžké. Toto omezení u mě bude ještě pravděpodobně trvat zhruba půl roku. Můj šéf na můj stav nebere ohled a nutí mě i do této práce. Pracovní smlouvu mám na pracovní pozici obchodníka bez přesného vymezení činností. Neexistuje ani jiný firemní dokument, který by obsah práce na dané pozici upřesňoval. Tato činnost mi ve zdravém stavu nezabírala více jak 1,5-2hodiny z 8hodinové pracovní doby. Ještě jsem se díval na mou vstupní lékařskou zprávu při nástupu a je vystavena na administrativní práce.
1) Může vůbec zaměstnavatel po mě chtít vykonávat balící práce, když nijak nesouvisí se samotnou prací obchodníka? Respektive jak moc musí být odlišné jednotlivé pracovní činnosti, aby se mohlo tvrdit, že jde o rozdílné činnosti (které nespadají do sjednaného druhu práce) a zaměstnavatel po mě nemohl chtít takovou činnost vykonávat?
2) Můžu dostat výpověď ze zdravotních důvodů podle § 52 zákoníku práce 262/2006 Sb. , příp. podle jiného § vztahujícího se k dané situaci a mému zdravotnímu stavu?
3) Může mě zaměstnavatel krátit na mzdě - i bez vykonávání činnosti balení mám na pozici obchodníka práce dost a pracuji standardně 8 hodin. Mzdu mám stanovenu v pracovní smlouvě.
Děkuji, Zdraví Simon

ODPOVĚĎ:
1) Pokud balicí práce nesouvisí s druhem práce, který je uvedený v pracovní smlouvě, a v této smlouvě není zahrnutý text odkazující na povinnost vykonávat další práce stanovené zaměstnavatelem, nemůže zaměstnavatel výkon takových prací nařídit.
2) Výpověď ze strany zaměstnavatele ve vztahu ke zdravotnímu stavu je možné dát podle § 52 písm. e) zákoníku práce (pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost). Musely by však být splněny všechny podmínky požadované zákonem, tedy zdravotní stav by musel znemožňovat práci uvedenou v pracovní smlouvě a musel by být vydaný posudek poskytovatelem pracovnělékařských služeb.
3) Zaměstnavatele nemůže krátit pevně stanovenou mzdu, která je navázána na výkon práce uvedené v pracovní smlouvě. Pokud je mzda navíc stanovena přímo v pracovní smlouvě, která je dvoustranným právním úkonem, lze její výši změnit jen dodatkem této smlouvy, tedy zase dvoustranným právním úkonem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přikázání práce neuvedené v pracovní smlouvě - musí zaměstnanec poslechnout zaměstnavatele a práci udělat?
  • Výpověď od zaměstnavatele pro špatný zdravotní stav zaměstnance - § 52 písm. e) zákoníku práce
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.